De Aortastichting wil onnodig sterven voorkomen door een eenvoudige ECHO-meting van de buikslagader (AAA-quickscan)

De verwijding van de buikslagader, aneurysma aorta abdominalis (AAA) geheten, kan wanneer deze scheurt, een levensbedreigende aandoening worden, die zich doorgaans niet voorafgaand daaraan verraadt door symptomen. Aan het scheuren van zo’n verwijding sterven in Nederland jaarlijks minstens 1000 mensen, voornamelijk senioren, maar waarschijnlijk is dit aantal nog hoger. Met een simpele echo-meting kan een AAA-aandoening tijdig worden ontdekt en kunnen maatregelen worden genomen om scheuren te voorkomen. De resterende levensverwachting van iemand met een AAA kan zo met vele jaren worden verlengd.

Het invoeren van dit eenvoudig preventief ECHO-onderzoek van de buikslagader is het speerpunt van de Aortastichting, in 2017 opgericht om het aantal sterfgevallen door AAA drastisch te verminderen.

De Aortastichting werkt samen met een aantal echocentra in Nederland om het voor iedereen mogelijk te maken om een AAA-quickscan te laten maken.
Het is een indicatieve meting van de grootste diameter van de aorta (lichaamsslagader) in de buik.

Zowel mannen én vrouwen kunnen ongeacht hun leeftijd zonder verwijzing een afspraak maken bij de hieronder vermelde AAA-Quickscan-Centrum en uiteraard ook bij EchoStudio Tiel. Klik hier om bij ons een afspraak te maken.

De uitslag van de scan krijgt u mee naar huis om met uw huisarts te bespreken. Die is vervolgens bevoegd om een diagnose te stellen.